Zoran Milanović rođen je u Zagrebu, 30. listopada 1966. godine. Djetinjstvo provodi u starom Trnju, za nekadašnji Zagreb tipičnoj radničkoj četvrti malih obiteljskih kuća.

O Zoranu Milanoviću

Poslije srednje škole za upravu i pravosuđe, Milanović završava Pravni fakultet kao izvrstan student i dobitnik rektorove nagrade. Zapošljava se najprije na Trgovačkom sudu u Zagrebu, a zatim, 1993. u Ministarstvu vanjskih poslova. Godinu dana kasnije odlazi u mirovnu misiju OESS-a u ratni Azerbejdžan, u okupirani Nagorno Karabah. Savjetnikom u hrvatskoj misiji pri Europskoj Uniji i NATO-u u Bruxellesu postaje 1996. godine, a dvije godine kasnije na tamošnjem sveučilištu završava poslijediplomski studij prava Europske Unije.

Kao član SDP-a, 2004. godine stavlja svoj mandat pomoćnika ministra vanjskih poslova na raspolaganje i dolazi u središnjicu SDP-a za člana novoosnovanog Izvršnog odbora i međunarodnog tajnika s posebnim zaduženjem održavanja kontakata s drugim političkim strankama. Početkom rujna 2006. godine izabran je za koordinatora rada SDP-a u četvrtoj izbornoj jedinici. Za predsjednika SDP-a izabran je na Desetoj izvanrednoj izbornoj konvenciji stranke 2. lipnja 2007. godine u Zagrebu.

15. lipnja 2007. godine Hrvatski sabor ga je izabrao za predsjednika Nacionalnog odbora za praćenje pregovora između Republike Hrvatske i Europske Unije.

Nakon parlamentarnih izbora 2007. godine izabran za zastupnika u Hrvatski sabor u 1. izbornoj jedinici. Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru.

Na 11. konvenciji SDP-a 10. svibnja 2008. godine ponovno izabran za predsjednika SDP-a.

Zoran i supruga Sanja roditelji su dvojici sinova.